maanantai 7. maaliskuuta 2011

Vuosia sitten...

...päätin eräällä tapaa ruveta kokeilemaan sekä leffa- että dvd-arvioiden kirjoittamista, mutta, mutta...vaikka siis pidinkin kovasti sellaisestakin skriivailumeiningistä, niin silti niiden naputteleminen jostain kumman syystä sittemmin vain jäi. Mut joka tapauksessa...huoh, alla siis toinen hamassa menneisyydessä kirjoittamistani dvd-arvioista, enivei vassokuu vuan.

---
DISNEY’N TAIKAA PARHAIMMILLAAN

BEAUTY AND THE BEAST-SPECIAL LIMITED EDITION

Valmistusvuosi: 1991
Maa: Yhdysvallat
Genre: piirretty
Formaatti: Disney-DVD

Kaunottaren ja Hirviön tarina on lumonnut ihmisiä jo satojen, ellei jopa tuhansien vuosien ajan, sillä se on juuriensa vuoksi oikeastaan yhtä vanha kuin aika. Disney alkoi kehitellä omaa versiotaan tarinasta jo 1930-luvulla, ja uudestaan 1950-luvulla, mutta edelleen kyseinen satu oli kova pala silloisille Disney’n animaattoreille. 1980-luvun lopulla, Disney’n silloinen pääjohtaja Roy E. Disney (Walt Disney’n veljenpoika), päätti uudistaa yhtiötä vastaamaan uuden sukupolven tarpeita. Pienen Merenneidon suurmenestyksen myötä mietittiinkin jo seuraavaa askelta ja yksi idea pyöri mielessä jatkuvasti. Ja loppu onkin sitten (viimein) historiaa, sillä Kaunotar ja Hirviö on Disney’n historiassa ainoa piirretty, joka on saanut parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden. Tätä ei siis edes itse herra Walt Disney ollut saanut koskaan kokea, vaikka muita Oscareita satelikin. Kuitenkin ehdokkuus on loppujen lopuksi hänen ansiotaan, sillä Walt oli se, joka otti aikoinaan Kaunottaren ja Hirviön Disney-arkistoon muiden tarinoiden joukkoon.

Kaunotar ja Hirviö kertoo kauniista lukutoukka Bellestä, jonka Maurice-isä lähtee esittelemään kehittelemäänsä keksintöä pitkän matkan päässä oleville messuille. Matkalle hän lähtee perheen Filip-hevosen vetämillä kärryillä. Kun hevonen palaakin äkkiä kotiin ilman Maurice’a, lähtee Belle Filipin kanssa etsimään häntä. Tiet johtavat lopulta suureen linnaan, mistä Belle löytää isänsä vankityrmästä, jonne Hirviö oli hänet sulkenut. Tyttö ehdottaa Hirviölle, että hän jää linnaan sillä ehdolla, että Maurice päästetään pois tyrmästä. Maurice vapautetaan ja Belle jää linnaan. Ajan kuluessa Belle ystävystyy Hirviön kanssa ja vähitellen ystävyys muuttuu rakkaudeksi linnan palvelijoiden (jotka eivät ole ihan niitä perinteisempiä) riemuksi. Kuitenkin Maurice päättää lopulta itse pelastaa tyttärensä Hirviön kynsistä ja eräällä Bellen ihailijallakin on omia suunnitelmia tytön suhteen.

Koska kyseessä on Kaunottaren ja Hirviön juhlajulkaisu, elokuva on hieman alkuperäistä piirrettyä pidempi. Se sisältää alun perin leikkauspöydälle jääneen, tosin sittemmin hiotun, musiikkikohtauksen, joka keskittyy aiempaa enemmän linnan palvelijoiden näkökulmaan Bellen ja Hirviön välisestä ystävyydestä. Kohtaus on sikälikin merkittävä, että se kertoo myös nykypäivän piirrostekniikasta, joka alkuperäistä Kaunotarta ja Hirviötä tehdessä oli lähes alkutekijöissään. Kohtauksen tekemisen vaikeus saattoikin olla juuri yksi niistä syistä, miksi alkuperäinen musiikkikohtaus päätettiin aikoinaan jättää elokuvasta pois.

Lisämateriaaleja DVD:llä on aika niukalti, sillä elokuvasta on olemassa vielä Special Edition tupla-DVD-versio, jossa extroja sitten piisaakin. Mutta onhan tämäkin levy parempi kuin ei mitään, sillä sain kuitenkin kokoelmiini jälleen yhden Celine Dionin musiikkivideon, jossa laulajatar esittää Beauty and the Beast-dueton Beabo Bryson’in kanssa. Videolla näkyy myös pätkiä piirretystä. Levyllä on myös toinenkin Beauty and the Beast-video, mutta se on tehty selvästi enemmän DVD:n markkinointitarkoituksessa. Making of-dokumentti taas on aikamoisen lyhyt, mutta hyvä tiivistelmä piirroselokuvan tekoprosessista. Myös molemmat interaktiiviset pelit ovat varsin viihdyttäviä, jos ei satu olemaan muuta tekemistä.

Kaunotar ja Hirviö on minulle itselleni oikeastaan enemmän kuin pelkkä satu. Välillä nimittäin tuntuu siltä, kuin tarina kertoisi minusta itsestäni, ja tämä asia saakin minut joskus mietteliääksi. Ainakin Bellessä ja minussa on mielestäni aika paljonkin samaa: me molemmat olemme seikkailunhaluisia ja haaveilevia täysromantikkoja. Niin, ja eläinrakkaitakin, sillä kummallakin on kyky nähdä, ei vain ihmisen, vaan myös eläimen sisimpään ainoastaan katsomalla silmiin.

Upeasta musiikistaan Oscar-palkitulla piirroselokuvalla on selkeä sanomansa: rakkaus parantaa sen kaikkein kyynisimmänkin. Belle pelkäsi aluksi Hirviötä, eikä Hirviölläkään ollut kovin paljon odotuksia tytön suhteen, vaikka kaikki olikin oikeastaan kiinni Bellestä. Neuvokkaiden palvelijoidensa ansiosta Hirviö sai kun saikin lopulta Bellen puolelleen, ja näin tarina saattoi vähitellen jatkua kohti loppuhuipennustaan.

*****
---


Kiesus, miten paljon olenkaan oikein kehittynyt kirjoittajana Kaunotar ja Hirviö -dvd-arvioni kirjoittamisen jälkeen, nimittäin huomaan kyllä, miten paljon aivan täysin hölmöjä kirjoitusvirheitä tuo teksti oikein sisältää...huoh. Mutta toivottavasti piditte silti edes jotenkin arviosta, ja pakkohan minun itsenikin on siitä edes jotenkin pitää, ja varsinkin, kun ihan koko stoori kyseisestä kaksikosta on vähintäänkin minulle niin, niin iso asia, ettei niin mitään rajaa.

:-D :-D :-D

Ei kommentteja: